Richard Branson over time management

 Richard Branson over time management

Sommige ondernemers hanteren een routinematig schema om de stress van het ondernemerschap het hoofd te bieden. Ik kan weinig verklappen over mijn eigen routine want omdat ik elke dag uniek wil maken, hèb ik gewoon geen routine. 

Voor een beginnende ondernemer voelt het altijd alsof je een race tegen de klok voert met al die duizend dingen die je moet doen. Terwijl je bezig bent met al die zaken die dagelijks je aandacht vragen, verwaarloos je je gezin en je gezondheid, laat staan dat je tijd hebt om tijd voor jezelf te vinden of om over de toekomst van je bedrijf na te denken. Maar je kan natuurlijk niet honderd kilometer per uur blijven rennen als je jezelf niet oplaadt.

E-mail alerts

De enige 'routine' is het contact met mijn gezin, dat het middelpunt van mijn leven is. Waar ter wereld ik ook ben, als ik een paar minuten over heb dan bel ik met mijn vrouw en kinderen. Het gebruik van technologie helpt mij overigens wel enorm om me door elke dag te navigeren. Email-alerts, e-kalenders en telefoonherinneringen leiden me van vergadering, naar afspraken en andere events.

Als ondernemer moet je ook zo flexibel zijn dat je in de gelegenheid bent om je prioriteiten bij te stellen als problemen zich voor doen. Als je een afspraak moet verzetten wegens dringende andere zaken dan moet dat kunnen. Om die reden heb ik zelf bijvoorbeeld mensen in dienst die zich bezighouden met de lopende zaken zodat ik naar buiten toe het bedrijf kan vertegenwoordigen.

Toen mijn spoorwegonderneming Virgin Trains onlangs een open tender verloor op een Britse spoorlijn kon ik daar bijvoorbeeld persoonlijk beroep tegen aantekenen. Ik vond het winnen van die tender zo belangrijk dat ik alle andere zaken heb laten liggen om me hierop te focussen.

 

Micromanagement

Als je eenmaal door hebt hoe te delegeren en jezelf te bevrijden van micromanagement vind je ook weer tijd om vooruit te kijken. Het is van cruciaal belang om tijd vrij te maken voor nadenken. Het houdt je fris en geïnspireerd. Zelfs als je maar tien minuten ergens tussendoor hebt tijdens vergaderingen of terwijl je onderweg bent, neem het ervan. Altijd als ik op Necker Island ben, breng ik wat tijd door in een hangmat met mijn iPad en wat opschrijfboekjes, dromend over nieuwe ideeën.
Ook even bezig zijn met anderen kan revitaliserend werken.

Ondernemers kunnen soms zo opgeslokt worden door hun eigen wereld dus liefdadigheidswerk kan louterend zijn. Zo vind ik het besteden van tijd aan mijn non-profit Virgin Unite een van de leukste dingen om te doen. Werken aan thema's als gezondheid, armoede, klimaatverandering helpt dingen in perspectief te zetten en genereert ook ideeën voor andere gebieden.

 

Hectische tijden

En even een moment voor jezelf kan eveneens een groot verschil maken. In hecktische tijden even een lekker kopje thee drinken, na een lange reisdag vol vergaderingen ontspannen met een warm bad; een break zo nu en dan is noodzakelijk.
Vergeet tot slot niet om tijd te maken om te sporten - om je hersens actief te houden, moet je actief zijn - en om te 'spelen' en te lachen. Je bent veel succesvoller als je iets leuk vindt en het naar je zin hebt. Dus 'speel' net zo hard als dat je werkt, of dat nu is met vrienden, nieuwe mensen of door grappen te maken op Twitter. Zodat je als het moet en elke seconde telt, je scherp en gefocused kan zijn.

Auteur: Richard Branson

Terug naar lijst